"Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu . Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu. Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu. Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu. Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu" [KH Rahmat Abdullah]

Wednesday, October 16, 2013

Berbeza tetapi sama juga akhirnya...

Mata melihat..
Hati merasa ..
Dan..
Akal mula menafsir...
 
 
 
Seringkali kedengaran bunyi-bunyi yang saya tamsilkan sebagai "bunyi cengkerik"
 
"Jemaah kami lebih baik,Jemaah kami megutamakan sunnah"
"Jemaah kami lagi baik,jemaah kami syumul"
 
Inilah perbualan yang sering saya dengar,satu perbahasan yang tidak berkesudahan
Sehingga kadang-kdang menimbulkan perbalahan.Padahal ia bersumberkan konsep yang sama.

Ayat demi ayat di lontarkan,semata -mata untuk menyampaikan  mesej "kami lebih baik" berbanding mereka  sehinggakan asas perpaduan dalam  islam yang RASULLAH S.AW semai di abaikan begitu sahaja.Timbullah bibit-bibit permusuhan dalam kalangan mad'u Jemaah A dan mad'u Jemaah B.Perkataan Ukhuwah terhapus,terganti dengan perkataan "KAMU" dan "KAMI".

 
"Islam is not abaout  "we're" better than you,islam is about let me show you something that is better for you"


Mungkin kita,kena buat  "RE-CHECK" siapa ikutan kita dalam menyampaikan islam,
Apa agaknya contoh strategi dakwah yang kita ingin tampilkan,adakah strategi barat yang menghalalkan cara demi mencapai matlamat,atau strategi islam yang menjadikan "UKHUWAH" sebagai asas permulaan dakwah..
Rasullah sudah pasti menjadi ikutan kita dalam menjalankan tugas dakwah,dan strategi rasullah menjadi panduan kita dalam mengatur langkah dan arah dalam perjuangan ini.
Bukan kah kita orang yang di tarbiah?


"Sue macam mana ni,kakak tu msej dia lagi Tanya usrah dengan siapa?kenapa tidak dengan (____) lagi?
dan dya pesan jangan ikut Jemaah (____)dan suruh jangan balik hujung minggu ni,join usrah n program mereka ..tapi sya dah join usrah  Jemaah (____) sekarang.."
Kenapa pula tidak boleh,kenapa kakak tu cakap macam tu..kan sama jak..pergi usrah untuk ilmu,bukan saya masuk kumpulan kristian pun..buku yang kakak di usrah saya skrg guna pun sama jak dengan buku yg kena guna kakak tu dlu..."


Pertanyaan ringkas seorang  sahabat saya rakam kan sedikit di sini untuk hati-hati yang mahu menerima teguran dan nasihat.Coretan ini bukan sekadar "omong kosong" tapi reality yang berlaku dalam sekeliling kita.Mungkin kita sebagai "Daie" terlalu duduk dalam zon selesa sehingga kita tidak sedar perkara yang serba sedikit merosak persepsi mad'u kita.


Setiap gerakan  pasti ada hujah dan prinsip mereka tersendiri..Sebagai seorang Muslim kita perlu berbaik sangka yang mereka pasti mempunyai tujuan yang baik iaitu ikhlas untuk mencari redha ALLAH .Maka saya simpulkan bahawa setiap Jemaah islam yang memperjuangkan islam menuju   destinasi yang sama.Dan kita akan bertemu di sana,di mana lagi kalau bukan di syurga?


SIKAP KITA?
Bagaimana seharusnya sikap kita?berlapang dada lah dan saling nasihat menasihati bukannya saling buruk memburukan antara satu sama lain.Mereka yakin dengan cara mereka,kita yakin dengan cara kita.Maka aplikasikan firnab ALLAH s.w.t

".....bagi kami amalan kami,dan bagi kamu amalan kamu..." surah al baqarah ayat 2:139


BUAT KERJA MASING-MASING
Jika kita terlihat ada kesilapan yang di lakukan oleh mereka tegurlah dengan cara yang berhikmah.Bukankah kita orang yang di tarbiah?

"..saling berpesan  untuk bersabar dan saling berpesan untuk berkasih saying" surah al balad ayat 90:17


Matlamat kita sama,cuma cara kita berbeza.Ayuh kecilkan ruang perbezaan dan besarkan ruang persamaan.Mungkin saya bukan orang yang layak membicarakan soal Jemaah ini,berbekalkan ilmu yang seciput, namun saya yakin Dakwah tanggungjwab bersama,tidak kira lah kita dari golongan mana,berstatus apa,berkerjaya apa,berkopiah/berjubah/bertudung labuh./tidak bertudung/bertudung biasa/ masalah ummah masalah bersama..selagi kita beragama ISLAM selagi kita masih bernyawa,amanah KHALIFAH ALLAH tergalas di bahu kita.


Penyiasatan:



1 comment:


  1. شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

    شركة المثالية للتنظيف
    شركة المثالية للتنظيف بالدمام
    شركة المثالية للتنظيف بالخبر

    ReplyDelete