"Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu . Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu. Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu. Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu. Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu" [KH Rahmat Abdullah]

Thursday, February 25, 2010

KHABAR PERPIS TOBOBON..


10.10.2009
Tarikh ini akan menjadi tarikh keramat buat seluruh keluarga PERPIS (Persatuan Pelajar Islam) SMK TEBOBON.  Dengan izinnya program amal PERPIS di rumah kebajikan (Yayasan Kebajikan Suria) dapat di laksanakan dengan jayanya. 


BIARKAN GAMBAR BERBICARA
**********************************************
(Ketibaan pejuang-pejuang PERPIS)

( Sesi taaruf oleh barisan AJK program)
Eqah v, Nadhirah, Nabila, Irawan, Saidatul, NurSuhaila, Zainald Zainudin, Hannafi Muktah M. Shahfieq Sabdin, Azmeer, Azrin Adam, Alif Hamid
Rafieh, Razli, Aiman, Saufi, Farah.
(Barisan ummi PERPIS yang turut serta memberi semangat)(Sukaneka bersama adik-adik YKS)

*******************************************************************************

SLOT
 Tajuk slot yang diberikan untuk saya sampaikan adalah mengenai Rasullah s.a.w. Mungkin ini pengalaman pertama berinteraksi di hadapan kanak-kanak,kerana selalunya saya bersama dengan golongan yang sama umur ataupun lebih tua dari saya. Walaupun pada mulanya kelihatan begitu sukar untuk menya mpaikan, namun akhirnua gandingan saya bersama amir PERPIS (Mohd Hannafi Muktah)  mengambil keputusan untuk lakukan secara spontan.
Kisahnya ,di hujung penjuru pasar duduk yae seorang wanita tua yang buta..
Sudah menjadi kebiasaan Rasullah s.a.w untuk memberikan wanita tua ini makan setiap hari..
Seperti yang kita suma tahu,pada suatu ketika dulu Rasullah sangat dibenci oleh orang-orang yang memusuhi islam, Rasullah di hina,dimaki..di pukul..bahkan hingga di ancam bunuh..Tidak kurangnya juga pada wanita buta ini. Dia seing mengatakan pada orang-orang bahawa Rasullah seorang yang gila dan bermacam-macam lagi.

Tetapi Rasullah s.a.w lansung tidak m`endahkannya..bahkan di balasnya pula dgn kebaikan. Setelah kewafatan Rasullah s.a.w.Bapa kepada Saiditina Aisyah iaitu bapa mertua kepada Rasullah s.a.w.
bertanya kepada Aisyah

"Wahai anak ku aisyah..apakah sunnah Rasullah yang belum aku lakukan???

kemudian Aisyah menjawab..
Semua telah engkau lakukan wahai ayahnda kecuali engkau belum lakukan apa yang menjadi kebiasaan Rasullah setiap hari

Apa dia wahai aisyah?"
Rasullah setiap hari akan pergi ke penjuru pasar..dan akan memberi makan wanita tua buta yang duduk di sana.

*************************************


Pada keesokkan harinya..bapa saiditina aisyah pun bergegas kesana dan membawa makanan untuk wanita tua itu..Setibanya dia di hadapan wanita buta itu..wanita itu seolah2 menyedari kehadirannya lantas bertanya


"Siapakah engkau?"

Dia pun menyuapkan makanan itu seraya berkata "aku lah laki-laki yang selalu menyuapkan mu makanan.
TIDAK!!TIDAK!!(engkau bukan laki-laki itu...aku kenal dengan laki2 itu..Dia akan mengunyah terlebih dahulu makanan itu hingga hancur kemudian barulah dia akan menyuapkan ku..)

Akhirnya bapa Saiditina aisyah pun mengaku..

Benar,aku bukan laki2 itu..laki2 yang engkau katakan tadi adalah Rasullah s.a.w dan dia telah pun WAFAT..Dia lah juga laki2 yang engkau katakan gila..laki2 yang engkau telah hina..

Wanita tua itu pun menangis teresak2...Dan pada saat itu jugalah Wanita tua itu mengucapkn kalimah syahadah******************************************************************


_Biarkan gambar berbicara_


***************************************


By:Pengemis_maghfiratullah

No comments:

Post a Comment